Notne izdaje

Učbenik za citre v več delih za standardno uglasitev, zbirke pesmi Citre A – C in druge notne izdaje. 


Učbenik za citre v več delih za standardno uglasitev

Citre 1: drža, štetje, prva lega, osnovni glasbeni izrazi, predznaki, nasveti …

Citre 2: novi glasbeni izrazi, 2. in 3. lega, menjava leg …

Citre 3: C-struna na ubiralki v dveh ključih, triola, terce, sekste …

Citre 4: zvočne barve, artikulacija, štiri vrste vezav, stopnje, trizvoki, kadence …

Citre 5: povezovanje tonov, razni načini igranja, glasbeni okraski, novejše tehnike igranja … Vse skladbe so posnete na zgoščenki Vrtavka.

Naročilo: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (Citre 1-4: 13€ na izvod + del poštnine, Citre 5: 10€ + del poštnine) 


Zbirke pesmi Citre A – C

Zbirke pesmi so izbrane in napisane za začetnike. Vse skladbe (razen nekaj prvih melodij) so napisane za dvojne citre, in sicer za začetnika in bolj izkušenega citrarja ali učitelja. Zbirke so delo Irene Anžič.

Zbirka pesmi za najmlajše CITRE A (težavnost: 1-2): lahkotno spoznavanje s citrami z glasbeno pravljico, glasbeno abecedo, ritmičnimi vajami, rimanimi vajami in postopno odkrivanje tonov in strun.

Zbirka pesmi CITRE B (težavnost: 1-3) na kratko: izbrane priredbe slovenskih ljudskih pesmi (npr. Po morju plava ladja, Srečali smo mravljo, Drežniška ... ), starejši motivi (Bach, Haydn, Praetorius) in priredbe nekaj otroških pesmi za citre (npr. Žabja svatba, Enkrat je bil en škrat ... ).

Zbirka pesmi CITRE C (težavnost: 2-3): izbrane priredbe slovenskih ljudskih pesmi (npr. Huda mravljica, Ob bistrem potočku je mlin ... ), starejši motivi (Mozart, Beethoven), priredbe nekaj otroških pesmi za citre (npr. Kekčeva pesem, Krof ... ) in Vse najboljše zate.

Naročilo: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (7€ na izvod + del poštnine)


Druge notne izdaje

Dva nokturna (Črt Sojar Voglar) za duet citer

Črt Sojar Voglar (*1976), februar 2012: »Dva nokturna za duet citer (napisana za duet citer Fantazija) vključujeta določen kontrast: če je prvi nokturno po značaju res "nočno" umirjen, drugi s svojo živahnejšo izraznostjo ponazarja veselo, pa vendar nehrupno nočno življenje, ki se zlasti ob koncu tedna odvija v številnih mestih in vaseh.« (težavnost: 4-5)

Naročilo: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (12€ + del poštnine)

***

Amarilis (Irena Anžič) / Zvezdasti janež (Sašo Vollmaier) za duo violina in diskantne citre

Irena Anžič (*1985), januar 2011: »Skladba Amarilis za violino in citre je nastala za mojo drugo zgoščenko Cvetje v Bachu. Cvetovi amarilisa izredno poživijo kratke jesenske in zimske dni s svojimi barvami. Amarilis nam s cvetenjem tako polepša hladnejši del leta, ob začetku toplejšega obdobja pa preide v mirovanje in s tem v fazo nabiranja nove energije za ponovno cvetenje. In prav tako kakor ti cvetovi, se razcveti tudi ta skladba, ki je pred Vami …«

Sašo Vollmaier (*1982), februar 2012: »Skladba Zvezdasti Janež je nastala na pobudo Špele Huzjak in Irene Zdolšek. V njej je predstavljen 'mini' eksperiment, kjer izhajam iz zvoka Klavineta (značilen inštrument predvsem v 'funk' glasbi v 70 letih prejšnjega stoletja). Skladba je sestavljena iz treh krajših delov z violinsko improvizacijo. Prepletajo se ritem, nekaj 'nepravilnih' tonov in zvok, katerega izvor ni od začetka proti koncu, ampak od konca proti začetku (v načinu razmišljanja, posledično tudi zvoka samega).« (težavnost: 4-5)

Naročilo: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (12€ + del poštnine)