Bio

Solo citre, Duo Timber (flavta in citre), Sopran in citre ... 

Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 00386 (0)31 337 567.

"Citre ... aja, tisto kul brenkalo, na katerega se igra toliko različnih glasbenih zvrsti! Od stare renesančne in baročne glasbe do hudih ritmov in jazz harmonij, pa od ljudskih pesmi in etna vse do sodobne glasbe z efekti in še. Sem diplomirana citrarka in citre predstavljam kot vsestranski instrument. Nastopam solistično, v zanimivih komornih zasedbah, sodelujem pri raznih projektih, izšlo je že več zgoščenk, poučujem, napisala sem več učbenikov, zbirk pesmi, izdala nekaj sodobnih pesmi za citre ..."Citrarka Irena Anžič
 (prej Zdolšek) je diplomantka Visoke šole za glasbo v Münchnu (2007), kjer je istega leta opravila tudi umetniško specializacijo na citrah. Je prejemnica več priznanj in nagrad v mednarodnem in slovenskem prostoru. Redno koncertira, tako solistično kot v zanimivih komornih zasedbah in sodeluje pri različnih projektih. Ukvarja se s promocijo citer ne samo kot ljudski inštrument, temveč tudi v resnejši glasbeni sferi. Glasbeni prvenec "Zither Moves" (2008) obsega staro in sodobno glasbo, njena druga zgoščenka "Cvetje v Bachu" (2010) zanimive aranžmaje slovenskih ljudskih pesmi in avtorsko glasbo za citre, njena tretja zgoščenka "Vrtavka" (2016) pa avtorske skladbe in dela drugih slovenskih skladateljic.

Poučuje na glasbenih šolah v Celju in v Slovenski Bistrici, tako na nižji kot na srednji stopnji glasbenega izobraževanja. Napisala je učbenik za citre v več delih za standardno uglasitev (Citre 1 do 5) ter tri zbirke pesmi za najmlajše (Citre A do C), poleg tega pa je v sodelovanju s KUD Citre izdala nekaj sodobnih pesmi za citre. Za večino tega je ustvarila tudi posnetke na svojem youtube kanalu. Na njeno pobudo je več komponistov skladalo za citre (Žiga Stanič, Sašo Vollmaier, Matjaž Jarc, Janez Dovč, Urška Orešič Šantavec, Tina Mauko, Bojana Šaljič Podešva).

Sodelovala je z Glasbeno Mladino Slovenije, Radiom Slovenija, Visoko šolo za glasbo Nürnberg-Augsburg, Glasbeno mladino Ljubljansko, Slovensko filharmonijo, simfoničnim orkestrom SNG Maribor, na Prešernovi proslavi, s STOP ... Od leta 2000 do 2013 je bila članica Slovenskega citrarskega kvarteta, s katerimi so posneli tri zgoščenke (ljudske, mešano in božične). Sodelovala je že z marsikaterimi slovenskimi glasbeniki in zasedbami (Urška Arlič-Gololičič, Erika Frantar, Tina Ostruh, Špela Huzjak, Franja Kočnik, Jararaja, Aleš Hadalin, Janez Dovč, Severa, Boštjan Gombač, pri projektu Sounds of Slovenia…). Njen zven citer je možno slišati v nekaj dokumentarnih filmih, predstavah in gledališču, poleg tega pa je izvedla že veliko krstnih izvedb skladb slovenskih in tujih skladateljev. V letu 2018 je bila umetniški vodja projekta "V spominsko knjigo" Ipavcev (izid zgoščenke bratov Ipavec ob 110letnici njune smrti). 

Več let je organizirala citrarski seminar in razstavo v Celju ter bila podpredsednica Citrarskega društva Slovenije. Je soavtorica učnega načrta za citre za srednjo glasbeno šolo. Njeni učenci dosegajo lepe rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Bila je že članica različnih komisij na državnih in mednarodnih citrarskih tekmovanjih.Mediji:

"Slovenski solisti" na radiu ARS, 28.5.2019

Prispevek o Ireni Zdolšek v PROFILU na Siol.net: Stereotip citer kot ljudski instrument zelo močan, 2011

Članek v Nedelu, 28.8.2011

Recenzija Cvetja v Bachu – april 2011, Revija Glasna

Članek s spletnega Dela, 26.2.2009: Zgodbe milozvenečih citer